I köket hemma hos Sanna Fyring Liedgren bubblar det nästan ständigt i koppargrytan på gasspisen. Frukt och bär blir till marmelad, sylt och gelé – utan tillsatser och med bara naturliga ingredienser. Så som man kokade förr.
Med hjälp av Marmeladeriet lär du dig att förädla frukt och bär på ett hållbart sätt. Att sylta och safta är gammal konserveringskunskap som tidigare var en nödvändighet men som är relevant även idag – det är givande på många sätt att försöka leva mer i säsong och att plocka och handla frukt och bär när de är som bäst.
Efter över 20 års kokande delar Sanna med sig av sina bästa recept på marmelad, gelé, sylt, mos, och även drycker som saft, lemonad och frukt- och bärlikör. Och glöm inte bort att du också kan sylta, torka och lägga in frukt och bär. I boken hittar du grundrecepten du inte kan var utan och Sannas egna favoriter som rönnbärsgelé med calvados, rabarbermarmelad med citron och mandel, hemkokt nyponsoppa och lingonpäron. Här finns också recept på bland annat rostbröd och brioche att servera till marmeladerna.
Utöver recepten lär du dig konserveringens grunder, med utgångspunkt från fruktens eget magiska pektin – ämnet som skapar den perfekta konsistensen. Läs också om hur du förlänger hållbarheten på dina burkar. Att konservera är inte svårt, det gäller bara att veta hur. Ju mer du kokar, iakttar och lär dig om olika tekniker, desto roligare blir det!
Ett gammalt hus med en uppvuxen trädgård full av fruktträd och bärbuskar blev starten för Sanna Fyring Liedgrens stora intresse för förädling av frukt och bär. Sanna har gått restaurangskola i London och är också utbildad sommelier. Efter kurser i mathantverk på Eldrimner och som medlem i Syltningssällskapet har det bubblat intensivt i köket – och resultatet är hennes första bok Marmeladeriet.