Den som undersöker livets historia på vår planet finner att nästan inga stora förändringar går fort. Men en gång, för 66 miljoner år sedan, inträffade något som vände upp och ner på allt under ett mycket snabbt tidsförlopp: Jorden träffades av en stor himlakropp. Det innebar slutet på dinosauriernas era, och början på en annan – vår tidsålder.
Långt senare åker en geolog från Sverige till Mexiko och platsen för nedslaget. Under hela sitt vuxna liv har han forskat kring hur livets och rymdens historia hänger samman. Han söker svar på de frågor som aldrig upphör att fascinera: Vad är kunskap? Är människans korta tid på jordklotet en slump, eller var det förutbestämt att vi skulle uppnå den totala dominans vi åtnjuter, på alla andra arters bekostnad? Varför är vi här?
Sapiens framfart kan göra att jorden står inför ett nytt massutdöende. Genom att förstå vad som hände dinosaurierna ges ett nytt perspektiv på vår egen belägenhet. Birger Schmitz finner sina svar i botten av floder, i lera och klippformationer.